26 Eylül 2014 Cuma

İlkokul Süreci Motor Gelişim Dönemleri


Temel Hareketler Dönemi Olgunluk Evresi
5-7 yaşlar arasında görülen bu evrede hareketler mekanik olarak yeterli, koordineli ve kontrollü olarak gerçekleştirilebilir. Normal koşullarda 6 yaş çocuğunun temel hareketler açısından genellikle olgunluk düzeyine eriştiği belirtilmektedir (Cratty, 1979; Espenschade ve Eckert, 1980; Gallahue, 1982 akt. Gökmen ve ark., 1995: 41). Çocukların ve yetişkinlerin hareketleri incelendiğinde, çoğunun temel hareketlerinin olgunluk evresi düzeyine ulaşmadığı görülür. Bazı bireyler olgunluk evresi düzeyine çevresel faktörlerin minimum etkisi ile yani, “olgunlaşma”nın etkisiyle ulaşabilmelerine rağmen, büyük çoğunluk alıştırma olanağına, denemeye, güdülenmeye, düzeltici ve nitelikli eğitime vb. gereksinim duyar. Bu faktörlerin yokluğu çocukların temel hareketlerdeki olgunluk evresi düzeyine ulaşmalarını engelleyebileceği gibi, sonraki hareket gelişim dönem ve evrelerindeki gelişimi de engelleyecektir (Gökmen ve ark., 1995: 41). Okulöncesi 3-6 yaş çocuklarına yönelik hareket eğitimi eğitim programı geliştirmede dikkate alınması gereken birincil çıkış noktası çocukların içinde bulundukları motor gelişim dönem özellikleri olmalıdır.
Spor Hareketleri Dönemi Genel Evresi: 
7-8 rastlayan dönemdir. Çocuklardaki kuvvet, dayanıklılık, reaksiyon zamanı, hareket sürati ve denge özelliklerinin gelişmesiyle hareket ve oyun için gereken davranış performansının artmasının beklendiği bir süreçtir. Bir önceki dönemin özelliği olan hareketi yapmış olmak için yapmaktan çok, doğru ve kontrollü yapabilmek daha önemli olmaya başlar. Giderek daha karmaşık ve spor türüne özgü hareketler seçilmeye başlanabilir. Çocuklar bu evrede çok sayıda temel hareketi birbirine bağlayarak yeni beceriler keşfetme konusunda aktif bir katılım içindedirler. Spora yönelik geniş bir ilgi vardır. Çocuk tüm spor dallarıyla ilgilidir ve kendisini fizyolojik, anatomik ve duygusal yönden sınırlandırılmış hissetmez. Buna karşın çocuk beceri ve yeterlilik yönünden sınırlıdır (Muratlı, 1997;41).

Özetle ilkokul düzeyindeki oyun ve fiziki etkinlikleri;
· 6-7 yaş grubu için, “Temel Hareketleri Gerçekleştirme” etkinlikleri
· 8 ve 9 yaş grubu için “Temel Hareket Becerilerini Gerçekleştirme” ve bu hareketleri amaçlı olarak kullanma etkinlikleri içerikli olmalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder